fbpx
P.tesi. - C.tesi 09:00 - 19:30(0232) 404 44 00info@novarpoliklinik.com
Bize Güvenen
500,000+ İnsan
20 Yıllık Tecrübe
Uzman Doktor ve Hemşireler
Sağlık Bakanlığı Onaylı
Güven, Kalite, Hijyen

Mezoterapi

Mezoterapi

Ciltte yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan etkilerin yok edilmesini hedefleyen mezoterapi cilt altındaki kolajen ve elastin benzeri yapıların uyarılması prensibine dayanır. Mezoterapi, ilk kez 1950’li yıllarda uygulanmaya başlayan oldukça köklü ve etkili bir dermokozmetik uygulamadır. Cilt yenileme, yaşlanma karşıtı bakım, cilt lekelerini ve yara izlerini giderme ayrıca saç dökülmesini durdurma gibi amaçlarla mezoterapi uygulamasına başvurulur. Deri altına koenzim ve hyalüronik asit gibi doğal maddeler enjekte edilerek bölgede kan dolaşımı ve lenfatik dolaşımın düzenlenmesi sağlanır.

Mezoterapi Nedir?

Mezoterapi; aminoasit, vitamin, mineral gibi maddelerin genellikle karışım halinde derinin orta tabakasına mikroenjeksiyon ile uygulandığı dermokozmetik bir tedavidir. Enjekte edilecek karışımın içinde yer alacak maddeler uzman hekim tarafından hastanın istek ve ihtiyaçları doğrultusunda belirlenir. Vücut ve cildin ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin tabletler halinde ağızdan alınması durumunda etkinliği azalır. Fakat bu yöntemde etken maddeler doğrudan cilde enjekte edildiği için hızlı ve etkili sonuçlar alınır.

Mezoterapi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Mezoterapi, yaş alımına bağlı olarak gelişen etkileri ortadan kaldırmak amacıyla uygulandığından ciltte sarkma, hacim kaybı, kırışıklık, renk farklılıkları gibi durumlarda başvurulan bir yöntemdir. Orta yaş grubunda vücudun düzenli olarak üretemediği vitamin, mineral ve aminoasitlerin vücuda enjekte edilmesi ile gerçekleşen bu yöntem 20 yaş altı kişilere önerilmemektedir.

Mezoterapinin en sık uygulandığı durumlar;

  • Ciltte sarkma, yaşlanma belirtileri, güneş lekeleri,
  • Göz altı leke ve morlukları,
  • Yoğun saç dökülmesi,

Listelenen sorunların tamamında mezoterapi tedavisi ile etkili sonuçlar alınabilir. Yetişkin bireyler için güvenle uygulanan mezoterapi; gebelik döneminde, emzirme döneminde, kanser hastalarında, kan pıhtılaşma sorunu olan kişilerde, ürtiker hastalarında, medikal tedavi gören kalp hastalarında ve inme geçmişi olan kişilerde önerilmez.

Mezoterapi Uygulaması Nasıl Avantajlar Sağlar?

Günümüzde dermokozmetik uygulamalar oldukça popüler hale gelmiştir ve özellikle yaş alımına bağlı etkilerle mücadele etmek için birçok farklı tedavi mevcuttur. Mezoterapi uygulamasının temelinde cilt hücrelerinin tedavi edilmesi ve yenilenmesi yer alır.

Cilt altında sentezlenen protein yapılarının yeniden sentezlenmesini hedefleyen uygulama, vücutta kolajen üretiminin artmasını sağlamaktadır. Mezoterapi, alternatif yöntemlere kıyasla dışarıdan bir müdahale yerine cildin kendi onarım mekanizmasını aktive etmesi nedeniyle oldukça avantajlı bir seçenektir.

Mezoterapi, sorunlu alanlara küçük miktardaki ilaçlarla mikroenjeksiyon yöntemi ile direkt müdahale edilir ve hızlı sonuç alınabilir. Hem uygulama hem de sonrasındaki bakım süreci oldukça konforlu geçer. Enjeksiyon bölgesinde geçici kızarıklar ve morarmalar olabilmekle birlikte bu etkiler 1-2 gün içinde ortadan kaybolur. Kullanılan etken maddeler kan dolaşımına katılmamaktadır.

Mezoterapi Çeşitleri

Saç Mezoterapisi

Saç mezoterapisi, saç dökülmesini engelleyen ve aynı zamanda saç uzamasını destekleyen bir tedavi yöntemidir. Kelleşme ve saç dökülmesi sorunu olan kişilerde saç derisinin ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral ve besin ögelerinin enjekte edilmesiyle uygulanır. Saç derisine enjekte edilen özel karışımlar ile kan dolaşımı hızlandırılır. Saç derisinin canlandırılması ile daha gür, uzun ve sağlıklı saçlar hedeflenir. Günümüzde en sık, saç ekimi işlemlerinden sonra yeni çıkan saç tellerini güçlendirmek amacıyla uygulanır. Bazı kısmi saç dökülmelerinde ise mezoterapi uygulaması tek başına yeterli sonucu sağlayabilmekte, saç ekimine duyulan ihtiyacı ortadan kaldırabilmektedir. Kişinin ihtiyaç ve talebine göre farklılık gösterebilmekle birlikte; tedavi genellikle iki haftalık periyotlarda 4-10 seans aralığında tamamlanır.

Yüz Mezoterapisi (Mezolifting)

Yaşlanma, güneşin zararlı etkileri ve yaş almaya bağlı kolajen kaybı gibi etmenler bir araya gelerek cilt görünümünde bozulmalara neden olabilmektedir. Yüz mezoterapisinde özel karışımlar cilt altına doğrudan enjekte edilir. Yüz mezoterapisi yani mezolifting günümüzde en sık tercih edilen uygulamalar arasındadır. Cildin elastikiyetini arttırır, aydınlık bir görünüm verir. Yüz mezoterapisi öncelikle 4 haftalık aralıklarla uygulanır ve genellikle 3-4 seans arasında sürer. Bu seanslar sonrasında 3-6 aylık periyotlarda 1 seans planlanabilir.

Mezoterapi Uygulaması Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Mezoterapi uygulamasının sonuçları kişiden kişiye bağlı olarak farklılık gösterebilmekle birlikte; genellikle 2. veya 3. seanstan sonra etkiler belirgin şekilde görülmeye başlanır. Uygulama öncesinde veya sonrasında aspirin benzeri kanı sulandıran ilaçlar kullanılmamasına dikkat edilmelidir.

Mezoterapi seansının ardından uygulama bölgesine 8-10 saat su değdirilmemelidir. Uygulamanın ardından 48 saat süreyle ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılması tavsiye edilir. Bölgenin güneşle direkt temasından kaçınılmalıdır. Bol su tüketmeye özen gösterilmelidir. Ayrıca alkol ve tütün mamulleri tüketiminde de dikkatli davranılması gerekmektedir.

Mezoterapi Sonrası Şişlik/Ödem Ne Zaman Geçer?

Mezoterapi sonrasında bazı kişilerin yüzünde oluşan şişme geçici bir durumdur. Şişme yaşamanız halinde mezoterapi yapıldıktan 24 saat sonra şişlerin inmeye başlar. Birkaç gün içerisinde ise tüm şişlikler kendiliğinden azalarak kaybolur.