fbpx
P.tesi. - C.tesi 09:00 - 19:30(0232) 404 44 00info@novarpoliklinik.com

AKNE TEDAVİLERİ

Aknenin belirtileri nelerdir?

  1. Sebore (yağlanma artışı),
  2. Genişlemiş gözenekler,
  3. İltihaplı olmayan komedonlar,
  4. Deride yüzeysel iltihaplı papül ve püstüller (lezyonlar),
  5. Derin iltihaplı nodül, kist ve apselerle belirti göstermektedir.

Akne iyileşme sürecinde deride skar (iz) bırakmaktadır. Skar gelişimi lezyonların şiddetinden ve hastanın yaşından bağımsız olarak gelişebilmektedir. Sıklıkla “skar” olarak adlandırılan yara izleriyle iyileşen akne,

  1. Yüzde 99 yüz,
  2. Yüzde 60 sırt,
  3. Yüzde 15 gövde ve omuzlara yerleşmektedir.

Klinik olarak aknenin öncelikle sebum (yağ bezlerinin meydana getirdiği salgı) artışıyla belirti göstermesi deri yüzeyinin aşırı yağlı görünmesine neden olmaktadır. Pilosebase yapıların deriye açıldıkları kanal ağızlarının genişlemesiyle deride, portakal kabuğu gibi gözenekler oluşmaktadır. Pilosebase yapıda kanalın tıkanması sonucunda mikrokomedonlar gelişmektedir. Deri yüzeyinde yapılan klinik muayenede fark edilemeyen mikrokomedonlar, zamanla cilt yüzeyinde fark edilebilen komedonlara dönüşmektedir. Komedonların varlığı ve sayısı aknenin klinik şiddeti ile paraleldir. Daha sonra da papül, püstül, kist ve abse gelişebilmektedir.

Akne oluşumunu etkileyen faktörler şunlardır:

  • Genetik: Annede veya babada akne olması, çocuklarda görülme sıklığını artırır.
  • Ultraviyole: Güneş ışınları sivilce oluşumunu olumlu veya olumsuz yönde etkileyebilir.
  • Terleme: Terlemeyle sivilceler yoğunlaşır.
  • Hormonlar: Adet düzensizliği ve hormonal bozukluklar sivilceleri yoğunlaştırır.
  • Kozmetik ürünler: Yanlış birçok kozmetik kullanımı, kozmetik salonlarındaki uygulamalar cildin bozulmasında önemli bir pay oluşturmaktadır.

Lazer ile cilt altındaki yağ bezlerinin aktivitesi azaltılabilir ve akne oluşumunu engellemeye yardımcı olabilir. Ayrıca lazer tedavileri, ciltteki lekelerin ve izlerin azaltılmasında da etkili olabilir. Kızartılı sivilceler iyileştiğinde genelde yerinde çöküntülü izler bırakır. Sivilce izlerinin tedavisinde kullandığımız lazer ve enerji tabanlı cihazlar;

 

Lazer Ablasyon (CO2 Fraksiyonel Lazeri): Bu yöntemde, lazer ışığı cildin üst tabakasını hedef alarak bu tabakayı kontrollü bir şekilde soyar. Fraksiyonel laser uygulaması ile deride 600 mikrometre derinliğe kadar inilen ve mikrotermal hasar zonları sayesinde yeni bir deri destek dokusu elde etmeyi hedefleyen bir tedavi yöntemidir. Bu işlem ciltteki ölü hücrelerin ve tıkanmış gözeneklerin temizlenmesine yardımcı olur, ayrıca cilt yenilenmesini teşvik ederek akne izlerinin görünümünü azaltabilir.

Fraksiyonel laser ile yapılan uygulamaları 3-4 seans tekrarlamak gerekebilir. Seans aralıkları 30 gündür. Tedaviden sonra 3 gün dinlenmeyi gerektirir. Yüzde 2 gün süren kızarıklık, serum sızıntısı, üçüncü gün üst derinin soyulması izler. Dördüncü gün deri normal görünümüne döner.

Altın iğne tedavisi de deride kızarıklık ve şişlik yapabilen bir uygulamadır. Ancak deride soyulma gözlenmez. Günlük hayata makyajla bir gün sonra dönülebilir. Yaz aylarında da yapılabiliyor olması nedeniyle avantajlı bir uygulamadır. 

Lazerlerle Cilt Yenileme (Non-Ablatif Lazerler): Non-ablatif lazerler, cilt altındaki dokuları hedef alarak ciltteki kollajen üretimini artırır ve cildin genel dokusunu iyileştirir. Bu yöntem, akne izlerinin ve pigmentasyonun azaltılmasında etkili olabilir.

Lazer tedavileri genellikle acısız ve hızlı iyileşme süreleri sunar, ancak her hasta için uygun olan tedavi yöntemi ve dozajı belirlemek için öncelikle detaylı bir cilt muayenesi yapılmalıdır. Tedavi sürecinde cilt tipi, aknenin şiddeti ve hasta için en uygun tedavi hedefleri göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca, lazer tedavileri genellikle birkaç seanstan oluşan bir tedavi planı gerektirebilir ve iyileşme süreci hasta takibi ile desteklenmelidir.

Kistik ya da nodüler akne gibi şiddetli sivilce sorunları tedavi edildikten sonra derin dokulardaki tahribatla yağ dokuda kayıplara neden olur. Bunun yanında şiddetli derin akne sonucu deri alt dokulara yapışabiliyor. Bu tür vakalarda önemli şekilsel sorunlarla karşılaşıyoruz. Bu tür şekilsel sorunlarda yüzeyden uygulanabilen tedaviler genellikle yeterli olamıyor. Deri altı yapışıklıkların açılması ve eksik olan destek dokunun uygun ürünlerle tamamlanarak derideki boşluğun doldurulması gerekiyor.

Bu tür sorunlarda subsizyon tekniği olarak isimlendirilen, özel aletlerle deri altı dokuların yapışıklıklarını lokal anestezi altında ayrıştırıyor ve boşlukta kalan alana uygun dolgu maddeleri ile dolgunluk veriyoruz.

Bu yöntem sayesinde ciddi figürsel sorunları düzeltme şansımız oluyor. Uygulama genelde bir seanstır. Sadece 15. gün ve 3. ayda kontrol uygulanır ve gerekirse işlemde eksik kalan yönler rötuşla düzeltilir.

Siyah Nokta Temizleme

Siyah noktalar sivilcenin öncü sorunlarıdır ve tedavi edilmediği takdirde iltihaplanabilir ve sivilce izlerine dönüşme riski taşır. Bunun yanında siyah noktalar görsel olarak da önemli bir estetik sorundur.

Sivilce (akne) tedavisinin temel yöntemlerinden biri olan akneli ciltler için cilt bakımı yöntemleri ile siyah noktaları temizleyip, daha temiz, parlak ve sivilceden arınmış bir yüz elde edebiliyoruz. Cilt bakımı ünitemizde özel cilt bakım cihazları sayesinde cildi elle sıkmadan derinlemesine temizliyor, siyah noktalardan arındırıyoruz. Bu yöntemle yapılan cilt bakımları sonrası klasik akneli cilt bakımlarında görülen kızartılı cilt sorunu ile karşılaşmıyoruz.

Akneli cildi fırçalamak, kaşımak, sivilceleri sıkmak veya jiletle tıraş olmak yüzde kalıcı izler bırakabilir. Ayrıca antibakteriyel sabunlar etkisizdir ve deride tahriş yapabilir. Polikliniklerimizde yapılan derinlemesine cilt bakımı yöntemi ile cilt bakım süresi yaklaşık 30 dakikaya iniyor. Bu sayede zaman kaybı olmadan, günlük yaşantınıza dönebilirsiniz.

Uygun sivilce tedavilerine ek olarak düzenli cilt bakımı sivilce oluşumunu önemli ölçüde azaltır.

 

Her hasta için en uygun tedavi yöntemi ve kombinasyonu farklı olabilir. Bu nedenle, Novar Polikliniklerinde yapılan işlemler öncesinde uzman doktorlarımız tarafından yapılan detaylı bir cilt muayenesi ve değerlendirmesi sonrasında belirlenir. Tedavi sürecinde hasta takibi ve uygun cilt bakımı önemlidir, böylece etkili sonuçlar elde edilir ve ciltteki iyileşme desteklenir.

Detaylı Bilgi Almak İster Misiniz? Numaranızı Bırakın, Biz Sizi Arayalım!

    * Formu gönderebilmek için lütfen üst bölümde yer alan seçenekleri işaretleyin.